header
eriksmall
Welkom in mijn digitale domein.
Via deze site geef ik inzage in mijn reilen en zeilen in de
politiek, alles wat ik beleef en mijn verdere bestaan.
Lees verder; ik zie uw reactie van harte tegemoet!
cda logo

Twitter, vinger, zorgkosten

UPDATE 12-8-2013
Mijn verzekeraar bericht me zojuist dat het ziekenhuis vasthoudt aan de gedeclareerde code, die staat voor een behandeling aan “letsel” in de categorie “diagnostisch zwaar”. Dat is bv het geval als er een speciale injectie is geweest, of een wondexcisie/wondtoilet. Op z’n zachtst gezegd herken ik mijn verwonding óf de behandeling daar niet in. Mijn verzekeraar ook niet, en zal dus dit verder uitvechten met het ziekenhuis.

BLOG 51-12-2013

Wat is twitter toch een krachtig medium! Vanochtend plaatste ik een tweet over een nota van mijn zorgverzekering, en sindsdien ontving ik tientallen reacties, is er een column geschreven op bd.nl http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/snee-in-vinger-rekening-van-2284-euro-1.3944328, ben ik gevraagd voor een BNR uitzending/item, en al diverse keren gebeld.

Wat is er aan de hand?

De feiten. Ik was in het voorjaar op vakantie binnen Nederland. Op het terras met mijn gezin snijd ik mezelf – zeer onhandig – in mijn vinger bij het snijden van een broodje. Tja. Bloedt heftig, want diepe snee. Ik zal u de details besparen, maar het was een vervelende wond. Pleisters mochten niet baten, want het bloed stroomde eruit. Servetjes raakten doorweekt. Het leek er na een tiental minuten niet op dat het bloeden vanzelf zou stoppen. Daarom met behulp van routebeschrijving van de serveerster op pad naar de huisartsenpost, die vlakbij zou zijn. Kwartiertje lopen, en vinger bloedt nog steeds door. Huisartsenpost blijkt dicht. Tegenover blijkt een ziekenhuis. Maar even langslopen om te kijken of zij het kunnen hechten oid. Dat kan, en ik neem plaats in de wachtkamer. Op advies van de verpleegkundige mijn vinger dichtknijpen en omhoog houden. Vervolgens aan de beurt en na overleg tussen verpleegkundige en arts-assistent toch niet hechten maar meteen verbinden. Vijf a tien minuten daarna staan we weer buiten.

Niet zo spannend allemaal. Tot de factuur komt. Ruim € 2.280. Ik aarzel: er moet sprake zijn van een foutje. Wat ik er nu van heb begrepen is er sprake van afspraken tussen verzekeraar en ziekenhuis, dat voor “deze dbc code” dit tarief mag worden gefactureerd. Ik denk dan dat hier een gemiddelde prijs voor alle behandelingen op de spoedeisende hulp wordt doorbelast. Ik vind het gek, en vraag mijn verzekeraar uit te zoeken hoe dit zit. Wordt vervolgd.

Dan wat antwoorden op gestelde vragen.
1. Stel ik mee aan? Het was een vervelende wond die bleef bloeden. Als er gehecht moet worden heb ik toch een arts oid nodig. Ik kan zelf niet inschatten of dat moet, maar omdat het bleef bloeden wilde ik toch wel dat er iemand naar zou kijken die dat wel kan.
2. Had ik niets te zoeken in een ziekenhuis. Tja. Ik wilde naar een huisarts, vandaar mijn wandeling naar de huisartsenpost. Dat deze dicht was, daar had ik natuurlijk niet op gerekend. Ik ken in deze voor mij vreemde stad niet alle huisartsen in de omgeving van het centrum. En het ziekenhuis lag aan de overkant van de straat.
3. Kan ik het niet makkelijk betalen? Natuurlijk wel. Maar dat is niet het punt. Het punt is dat – even simpel gesteld – een verbandje om een vinger doen toch niet in verhouding staat tot een factuur van 2200 euro.
4. Moet ik namen noemen van mijn verzekeraar en dit ziekenhuis? Tja, daarover twijfel ik. Niet omdat ik me wil verschuilen of iets te verbergen heb, maar omdat ik niet als wethouder de indruk wil wekken een bedrijf of instelling aan de schandpaal te willen nagelen. Ik wilde eigenlijk alleen maar weten of er mensen waren die mij kunnen uitleggen waarom zoiets 2200 euro moet kosten.

26 reacties op “Twitter, vinger, zorgkosten”

 1. Henk Krol zegt:

  Heel goed dat je dit aan de kaak stelt. Hier moeten we schouder aan schouder tegen strijden!

  Henk Krol
  50PLUS

 2. Anneke zegt:

  Ik sluit me ij @Henk aan.
  Dit zijn geen normale bedragen.

 3. Danielle zegt:

  Er zijn genoeg mensen die dat geld niet zomaar kunnen ophoesten! Belachelijk gewoon. Gaan we ‘t zorgsysteem van de USA straks overnemen of zo?

 4. Bas Janssens zegt:

  Laats wou ik een simpele bloed test bij mij zelf laten afnemen
  Ook ik heb een eigen bijdragen van 350, euro
  Maar zowel het ziekenhuis mijn zorgverzekering en de huisarts konde mij vertellen wat het ging kosten zelfs geen indicatie
  Heb er maar van afgezien
  Dit is toch niet normaal meer in deze tijd!

 5. Firoz zegt:

  Eindelijk iemand die wel serieus wordt genomen hopelijk. Dit soort praktijken moeten zeker worden aangekaart. Misschien ook een goed moment voor de verzekeraar om er bij stil te staan dat zulke ‘DBC-codes’ toch anders ingeschat moeten worden?

 6. michael pape zegt:

  achja 40 euro voor 2 min een tand trekken en de rest ook nog is belachelijke bedragen totaal bijna 500 euro na verzekering blijft er nog is 130 euro rekening over wat ik zelf wel binnen 2 weken betalen moet.

 7. Loes zegt:

  Herkenbaar, in december ben ik uitgegleden tijdens mijn werk. Gevolg dikke blauwe enkel. Toch maar even laten nakijken (zaterdagavond). Kom bij de eerste hulp waar mij verteld wordt dat ik naar de huisartsenpost moet gaan. Dus ik vraag waar bevindt zich deze? Verpleegster zegt vervolgens ach kom maar er zijn toch geen andere wachtenden. Enkel nagekeken en goed in de tape gezet. Gelukkig geen breuk. En toen kwam de factuur, 220 euro voor een simpele tape. Was ik wel naar de huisartsenpost gegaan dan had de verzekering de rekening vergoed. Verschrikkelijk balen, want ik was echt wel bereid om naar de huisartsenpost te gaan.

 8. Theo zegt:

  Herkenbaar, in het verleden al een aantal keren contact gehad hierover. Zelfde verklaring: standaard DBC tarieven worden vergoed. Punt.
  Laatste ervaring: na verwijzing huisarts half uurtje eenvoudig consult op het ziekenhuis (met twijffelachtig resultaat): 384,-

  Geen specificaties, geen prijsopgave vooraf. Zorgverzekering betaald.

  Geen wonder dat de gezondheidszorg onbetaalbaar wordt!?

 9. B. Franke zegt:

  Beste Erik,

  Bij het horen van het nieuwsbericht gisteravond dacht ik, ik moet ook reageren. Ik heb nu namelijk zelf hetzelfde meegemaakt.

  In maart sneed ik bij het bereiden van mijn lunch het topje van mijn duim eraf met de kaasschaaf.. Het bloedde vrij hevig dus besloot ik naar de huisarts te gaan, daar aangekomen zag ik dat die gesloten was. Woensdagmiddag natuurlijk! (ook zoiets maargoed) Waarop ik besloot dan maar naar de huisartsenpost te rijden.
  Daar meteen netjes geholpen en stond na een half uur alweer buiten met niets meer dan een simpel verband om mijn vinger. Kosten? €459,-
  Die ook nog eens niet gedekt werden..

 10. Harry Beauvois zegt:

  Voor een tenniselleboog kreeg ik een brace voorgeschreven, kosten ongeveer 110 euro, die wel van de eigen bijdrage af gaan. Omdat de verzekering het niet vergoedde, moest ik het zelf betalen. Werkelijke kosten 42 euro. Scheelt mij dus wel ruim 70 euro.

  Een ooglidcorrectie zou mij 1175 euro gaan kosten. Naar een privékliniek, waar het 800 euro kostte, mocht ik niet. Voor de behandeling werd ik gebeld met de vraag of ik vergoeding kreeg van de zorgverzekering. “Ja, vijfhonderd euro,” was mijn antwoord. In dat geval zou de rekening 1600 euro worden, dat was de norm. De 1175 euro was namelijk het bedrag dat de chirurg deed als hij voor zichzelf werkte en niet in dienst van het ziekenhuis.

 11. m de jong zegt:

  luister lieve mensen, niet klagen bij ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Klagen bij de politiek. Misschien wort meneer de Ridder nu wakker en kan hij zijn partij aansporen om voor de gewone mens op te komen en niet de zakken te vullen van de hoge pieten in de politiek.

 12. den zegt:

  en zie hier waarom u ziektekosten zo verschrikkelijk duur zijn. dit is maar het topje van de (ijsberg) vinger

 13. Tvo zegt:

  Ik denk dat het ziekenhuis zich in de vinger heeft gesneden ;-)

 14. Het proefschrift van Fleur Hasaart is te vinden op http://www.promotiefleurhasaart.nl/ Genoemd in #vingergate @erikderidder

 15. Dick Wassink zegt:

  Het zoveelste bewijs dat ons geprivatiseerde zorgstelsel door en door verrot is. Zelf ook zo iets meegemaakt in voorjaar 2005. Niet overgaande bloedneus door KNO arts in Bethesda ziekenhuis Hoogeveen gewoon in spreekkamer behandeld. Nota : € 2385,00 . Doorgegeven aan NZA die het zouden uitzoeken. Uitslag ? Dat hoor je gewoon niet. Kwestie van elkaar de hand boven het hoofd houden ?

 16. Maarten van der Horst zegt:

  Erik,

  als huisarts zijnde moet ik toch ook een tegengeluid laten horen.

  de huisartsenpost is gesloten binnen kantoortijden, maar je eigen huisarts is dan wel geopend. Misschien voor dit soort verwondingen eerst naar je eigen huisarts. Het consulttarief bedraagt 8,67 euro, daar zit het verbandje bij inbegrepen.

  Indien mensen met verwondingen zichzelf blijven verwijzen naar een spoedeisende hulp blijven de zorgkosten een groot probleem.
  De huisarts kan 95% van deze verwondingen prima zelf oplossen.

  PM een consult op een huisartsenpost is zo’n 10 maal duurder dan overdag, reden te meer om OVERDAG naar een huisarts te gaan, als dat mogelijk is.

 17. Pascal zegt:

  En dit is nou precies wat er mis is met de Nederlandse politiek (en met het CDA in het bijzonder). Een hoop lawaai, een hoop casuïstiek en een hoop hol en leeg getwitter. Maar kritisch nadenken en enige zelfreflectie is er niet meer bij. Mag ik twee kanttekeningen maken?
  .
  1. Meneer is een zelfverwijzer en zelfverwijzers blazen het systeem op; zowel qua kosten als qua capaciteit. Meneer hoorde helemaal niet thuis op de SEH, maar bij de huisarts, zoals huisarts Van der Horst hierboven terecht aangeeft. Ga je dat omzeilen door naar het ziekenhuis te gaan, tja, dan krijg je navenante kosten.

  2. Het bespottelijke systeem van DBC’s en DOT’s is door de politiek zelf bedacht om het allemaal “simpeler” te maken. CDA-politici met schokkend weinig kennis van de zorg hebben een hele dikke vinger (pun not intended) in de pap gehad. U moet bij uw eigen CDA zijn: zij hebben het declaratiesysteem willen versimpelen door de zorg te classificeren. Ja, dan krijg je dus gemiddelden en dus soms absurd hoge kosten. Ziekenhuizen zitten helemaal niet te wachten op dit CDA-systeem. Tegenover uw (inderdaad) hoge rekening staan tientallen gevallen waarbij ziekenhuizen eigenlijk veel te weinig betaald krijgen voor de menskracht en het materiaal. U berokkent met uw verhaal de ziekenhuizen onterechte schade. De echte schuldigen zitten in de politiek.
  .
  Wat zou het geweldig zijn als we weer politici kregen die op de lange termijn konden denken, kennis van zaken hadden en niet met een goedkoop tweetje denken te scoren in de Telegraaf.

 18. Dana zegt:

  Maarten van der Horst mag dan wel huisarts zijn, maar lezen is blijkbaar moeilijk voor hem. ;)

 19. Pascal zegt:

  @Dana, het doet er niet toe of je in je eigen stad bent of in een vreemde stad waar je de adressen van de huisartsen niet kent. Ik mag toch aannemen dat iemand die het tot wethouder weet te brengen, ook in staat is om ergens een huisarts te vinden (eerst even bellen?). Het systeem van huisartsenzorg is waterdicht: overdag door de week zijn de praktijken open (of hun waarnemers), op de overige uren de huisartsenposten. En ja, in een vreemde stad is dat lastig – zeker als je bloedt als een gek. Maar ga dan niet een kwartier wandelen, maar neem een taxi, want anders ben je bij een dichte deur nog verder van huis.

  Als de wethouder ondanks dat toch kiest om zich te laten behandelen in een ziekenhuis, dan heeft dat inderdaad consequenties. Ziekenhuizen zijn er voor de “zware gevallen”; eerstehulpafdelingen van ziekenhuizen zijn er voor urgente en bedreigende zaken. Een ziekenhuis is er niet voor de zweertjes, de wondjes en de schaafjes. Als iedereen zo zou handelen als de wethouder, zou het systeem letterlijk en figuurlijk failliet gaan. Mensen met levensbedreigende aandoeningen zouden moeten wachten omdat twitterende wethouders de zaak ophouden.

  De politiek – en nogmaals, dat was echt vooral het CDA – heeft er betreffende de tariefstructuur daarom voor gekozen om al die simpele behandelingetjes niet van een eigen tarief te voorzien, maar deze onder te brengen in een aantal klassen. En helaas voor De Ridder bestaat er geen apart tarief voor het verbinden van wondjes; bij de huisarts wel. Ik werk in een ziekenhuis en ik weet dat er tegenover de (inderdaad absurd hoge) factuur van De Ridder 99 andere facturen staan waarbij er feitelijk veel te weinig wordt betaald als je kijkt naar de inzet en het materiaal. Ziekenhuizen zaten en zitten dan ook absoluut niet te wachten op deze systematiek. En geloof me: bewust een te hoge declaratie indienen heeft zeer,zeer zware consequenties voor het ziekenhuis.

  Het is jammer dat de cultuur van onwetendheid en geklaag, waarbij mensen verwachten dat anderen direct voor hen klaarstaan, en voor een dubbeltje op de eerste rang denken te zitten, blijkbaar ook is doorgedrongen tot de politiek.

 20. Jeannette zegt:

  Zo waar Pascal!

 21. Pascal zegt:

  Nog een kleine toelichting op het hoge tarief en dan hou ik erover op.

  Als je gebruik maakt van een bepaalde voorziening, betaal je in feite mee aan een aantal kosten die die voorziening maakt. Het gaat dan uiteraard om directe, variabele kosten van materiaal en mensen: uurloon, het verbandje voor de wethouder, etcetera. Verder zit er in zo’n tarief ook een stukje afschrijving op vaste kosten: bijvoorbeeld gebouwen, verzekeringen, belastingen, schoonmaakkosten en beschikbaarheid (=aanwezigheid) van personeel en instrumentarium.

  Een SEH van een ziekenhuis is om die reden een enorm dure voorziening. Daarom staan er ook zo veel SEH’s in Nederland op de nominatie voor sluiting (hoi, Ab Klink!). In en om zo’n SEH is peperdure apparatuur beschikbaar. Ook moet er deskundig (en vaak schaars) personeel zijn, aanwezig of oproepbaar. Verder moet een ziekenhuis met een volwassen SEH ook andere voorzieningen hebben: operatiekamers met bijbehorende klaarstaande teams, een lab, en mogelijk een hoog-level intensive care, enzovoort. Dat alles kost handenvol geld: geld dat vantevoren al is uitgegeven ongeacht het aantal patiënten dat vervolgens op komt dagen. Geld dat op één of andere wijze moet worden terugverdiend of moet worden betaald door de belastingbetaler.

  Wat De Ridder eigenlijk onbedoeld denkt en verwacht, is dat hij na gebruik van de SEH alleen de variabele kosten hoeft te dragen en niet mee hoeft te betalen aan alle andere kosten die bij een SEH horen.

  Een mooie vergelijking tot slot, is een ambulance. Een ritje naar het ziekenhuis kost zo’n 500 euro, vooral omdat de afschrijving van de auto, de dure apparatuur en de inzet van mensen fors in de papieren loopt. Wie denkt dat-ie vervolgens alleen maar de benzinekosten en het uurloon van de twee medewerkers hoeft te betalen, vergist zich dus deerlijk.

 22. Bart zegt:

  Zelf de rekening gezien: 850 Euro voor een ambulanerit naar het ziekenhuis. Was plm 2 km rijden.

 23. Rogier zegt:

  Waarom zou je voor een bloedende vinger waar enkel een verbandje omheen moet naar het ziekenhuis gaan?

 24. Henk zegt:

  Beste heer De Ridder,

  Fijn dat u deze kwestie van het absurd hoge tarief aan de orde hebt gesteld. Het (zorg)systeem is wat dit betreft dus ernstig ziek. Maar, ik meen dat dit al heel veel jaren bekend is. En niemand die ‘iets in de melk te brokkelen heeft’ doet er blijkbaar iets aan. Goed dat het dus weer in de publiciteit komt.

  Nu nog even doorpakken, meneer De Ridder. Door man en paard te noemen van het betreffende ziekenhuis en de verzekeraar, zoals ook verzekeraar CZ oproept. Uiteraard zal het ziekenhuis ‘gewoon’ de regels hebben toegepast. Aan de schandpaal nagelen, zoals u vreest, is hier dus niet aan de orde. Als de ziekenhuizen de DBC enz. zelf ook verfoeilijk vinden, is deze nota een goede gelegenheid om dit systeem bij de politiek/de overheid aan de orde te stellen.

  Hopelijk pakken de ziekenhuizen en de verzekeraars deze kwestie nu eens goed op met de politiek ter spoedige verbetering van het systeem.

  Overigens jammer dat het zogenoemde “voor een dubbeltje op de eerste rang denken te zitten” van de klant er in deze blog wordt bijgehaald. Want dat leidt weer af van de kern van de zaak van het absurde systeem van de DBC’s enz. En voor een dubbeltje?
  Inmiddels betaal ik als premie voor de zorgverzekering van 2 personen (met bijdragen eigen risico) een bedrag van bijna 2 maanden van ons netto inkomen per jaar.

 25. Johan Krooshof zegt:

  Beste heer de Ridder,

  Ik heb net zoiets meegemaakt en ben erg benieuwd hoe ver u komt. Wellicht kunnen we elkaar helpen. De meeste mensen in uw situatie staan met de rug tegen de muur en moeten het maar gewoon slikken. Wellicht staan we samen sterker.

  Mijn verhaal:
  Op 18 november 2011, ben ik snachts naar het Amphia ziekenhuis in Breda gereden, omdat ik weer eens last had van een niersteen aanval (= helse pijn) en geen pijnstillers meer had. Dus ik gaf bij aankomst aan dat ik een niersteen aanval had, en Diclofenac nodig had.
  Men wilde dat ik nog even in een potje plaste om zeker te weten dat het niersteen was. (kunnen ze met een simpel kleurstaafje heel snel controleren). Ik had gelijk, en een paar minuten later kon ik naar huis met de pijnstillers.

  Tot mijn schrik declareert het ziekenhuis maar liefst 311 euro voor zowel een chirurg als een uroloog en nog allerlei overige kosten (hele waslijst met DBC codes). Ik heb echter maar 1 persoon gezien en was er maar 5 minuten.

  Beetje zelfde verhaal als het uwe denk ik.
  Belachlijk toch?

  Mocht u meer willen weten:
  Johan.krooshof@gmail.com

Geef een reactie